Klimaatrobuust StadsGroen

Klimaatrobuust StadsGroen

Geplaatst op: 29-08-2024

Van decorfunctie naar klimaatadaptatie, gezondheid en natuurbehoud.

Kragten is partner in het grensoverschrijdende Interreg project Klimaatrobuust StadsGroen. Centraal staat de bundeling van kennis en ervaring rond de bodem- en soortensamenstelling van groenaanleg. Uitgangspunt is om groenvoorzieningen bestand te maken tegen de invloeden van het weer. Samen met 11 andere partners worden demonstratieprojecten opgetuigd en de resultaten verwerkt in onderwijsprogramma’s voor aankomende hoveniers en (gemeentelijke) groenbedrijven. Deze samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Interreg VI programma Vlaanderen Nederland met subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Positieve impulsen
Bomen en groen in de stad hebben veel positieve effecten op de leefomgeving. De impact van klimaatverandering is helaas negatief op zowel de kwaliteit als het beheer van het openbare stadsgroen. Het brengt hoge kosten mee voor gemeenten. Op 11 proeflocaties in 8 steden/gemeenten in Vlaanderen en Zuid-Nederland wordt de komende drie jaar gewerkt aan minder groen uitval, verbeteren van de bodemstructuur en waterberging, de plantensamenstelling, minder beheer- en onderhoudskosten, het verhogen van de biodiversiteit en de belevingswaarde van stadgroen. Gebaseerd op de kennis en ervaring uit de demonstratieprojecten wordt door het middelbaar/secundair onderwijs gewerkt aan onderwijsprogramma’s voor aankomende hoveniers en (gemeentelijke) groenbedrijven.

Betrokkenheid en impact
Kragten speelt een centrale rol in dit project door onze expertise in klimaatbestendige stadsontwikkeling: van visie, beleid en data analyse tot bodem- en plantconcepten met klimaatrobuuste beplanting. We ontwikkelen en testen nieuwe bodemconcepten en aanplanttechnieken samen met UGent, waarbij we praktijkervaring en monitoringsdata integreren. Daarnaast zullen we ons brede netwerk gebruiken om de ontwikkelde concepten te verspreiden en te implementeren. Zo draagt Kragten bij aan de langdurige impact en verdere kennisontwikkeling.

Tegen februari 2027 zijn alle initiatieven en activiteiten opgeleverd en genieten bezoekers, bewoners, gemeenten en andere betrokken organisaties met volle teugen van deze groene impact op de verschillende steden. Volg de ontwikkelingen via deze site. Heb je een vraag of wil je betrokken worden? Stuur dan een mail aan communicatiemanager van het project, selma@flo-communicatie.nl o.v.v. Interesse in KSG.

Contactpersoon Kragten
Tim Boesten, Adviseur cultuur- en civieltechnisch adviseur bij Kragten, bereikbaar via tbo@kragten.nl en/of +31 6 2552 7162.