JS Cocoa is sinds 1923 gevestigd in Zaandam en is heden ten dage nog altijd zeer actief op de cacaomarkt. Het heeft zich door de decennia heen een bescheiden, maar onmisbare positie toegeëigend en zich ontwikkeld tot een belangrijke speler op het gebied van circulariteit in de cacaosector. Het JS Cocoa team bestaat uit totaal 100 collega’s, waarvan 45 in Zaandam en 55 in Accra en Kumasi, Ghana.
JS Cocoa gebruikt cacaobonen uit onder andere Ghana die per boot verscheept worden naar Zaandam alwaar deze worden verwerkt in het specialistische productieproces van JS Cocoa. De cacaobonen worden in Ghana geteeld waarbij ter plekke een eerste selectie plaatsvindt. Bonen die niet voldoen aan de A-kwaliteit worden eruit gehaald aangezien deze niet door de conventionele cacao-industrie kunnen worden verwerkt. Dergelijke B-kwaliteitstromen werden in het verleden weggegooid c.q. verbrand. Echter, JS Cocoa heeft de overtuiging dat ‘potentieel moois niet verloren mag gaan’ dus koopt JS Cocoa, via haar 100% dochteronderneming in Ghana, deze stroom op om ze in Zaandam te verwerken tot uiteindelijk cacaoproducten.
In de fabriek van JS Cocoa worden de cacaobonen bewerkt middels verschillende productiestappen waarbij twee productstromen zijn te onderscheiden. De eerste stroom betreft cacaoboter. De tweede is een cacaopoeder met ultra laag vetgehalte (0 tot 2%). De cacaoboter wordt gebruikt in chocoladeproducten, maar ook in cosmetische en farmaceutische producten. Het cacaopoeder wordt gebruikt bij producten als chocolade, voedingssupplementen en bakkerij- en ijsproducten.
Bij een ondernemende en ontwikkelende fabriek is compliance een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Kragten ondersteunt en verzorgt naar volle tevredenheid JS Cocoa hierbij en dan met name ten aanzien van de omgevingsvergunning-milieu en daaraan gerelateerde onderwerpen. Zo hebben wij in de afgelopen jaren een uitbreidings- en wijzigingsvergunning voor de poederfabriek verzorgd, is een vergunning voor een PGS15 opslag aangevraagd, hebben we de realisatie van een overkapte cacaopoederverlading mogelijk gemaakt en hebben we de omgevingsvergunning-milieu van JS Cocoa aangepast ten behoeve van de inname van de B-kwaliteit cacaobonen vanuit Ghana. Deze stroom wordt namelijk niet met een doel geproduceerd en dus wordt het door de douane niet als grondstof aangeduid. Om verwerking mogelijk te maken was aanpassing van de omgevingsvergunning-milieu noodzakelijk.