Objectieve berekening met GIS-data
Het klimaat verandert. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat door het versterkt hitte-eilandeffect dit steeds meer problemen gaat opleveren voor kwetsbare groepen. Maar hoe bereken je nu objectief deze ‘hitte’ in de stad? Dankzij samenwerking met de Wageningen University kunnen we nu op iedere plek in de stad berekenen hoeveel graden het warmer is in vergelijking tot de temperatuur in het buitengebied.
Deze berekening is gebaseerd op de verhouding tussen drie factoren: de meteorologische situatie, de verstening en de mogelijkheid om uit te stralen naar de atmosfeer.
De meteorologische situatie is afhankelijk van wind, inkomende zonnestraling en de dagelijkse temperatuurrange. De verstening is vooral de hoeveelheid verharding, ofwel het gebrek aan verkoelend groen. En tenslotte komt er nog een factor bij die inzicht geeft in waar het in de stad mogelijk is om de hitte af te geven aan de atmosfeer en waar niet. Zo kun je je wel voorstellen dat een groen park, dat vrij kan uitstralen naar de atmosfeer, minder hitte zal opbouwen dan een smal verhard steegje in de binnenstad.
Wij zorgen ervoor dat we alle factoren die voor de berekening van het hitte-eiland van belang zijn zorgvuldig inlezen en analyseren. Vervolgens kunnen wij precies berekenen hoeveel warmer het op een specifieke plek in de stad is in vergelijking met het buitengebied. Met andere woorden: voor ieder project op iedere plek in de stad kan een inschatting gemaakt worden van de bijdrage aan het stedelijk hitte-eiland.
Desgewenst kan de berekening ook uitgevoerd worden voor een plansituatie, zodat deze vergeleken kan worden met de bestaande situatie. Zo maken wij de effecten van het veranderende klimaat inzichtelijk en kunnen wij in het begin van projecten zorgvuldige afwegingen maken voor de gewenste inrichting van de buitenruimte.